Wanda schreef een boek (12-12-2019)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Wanda schreef een boek

Wanda schreef een boek (12-12-2019)

In september verscheen het eerste boek van Wanda Dirks (55). Het heet: ‘Zo ver weg en toch dichtbij’. Het is een roman, gebaseerd op haar levensverhaal. De reacties zijn positief: wie eraan begint, kan het niet meer wegleggen. Ook hulpverleners waarderen het. Het verhaal van iemand met zo’n ervaring geeft hen nieuwe inzichten.

Het boek heet: ‘Zo ver weg en toch dichtbij’, van Wanda Dirks (55).

Het leven van Wanda is niet makkelijk geweest. Als kind zag zij van dichtbij drugsgebruik en prostitutie. Ook kreeg ze te maken met geweld in huis. “Ik zei toen altijd: zodra ik 18 ben, ga ik het huis uit. Ze lachten me uit, maar dat heb ik wel gedaan. De dag na mijn 18e verjaardag ging ik bij mijn vriend wonen.” Achteraf zegt ze er over: “Het was eigenlijk te snel. Ik had beter eerst alleen kunnen wonen. Ik was te afhankelijk van hem.“ Samen kregen ze 2 kinderen, een zoon en een dochter.

Hersenbloeding

In 2000, ze was pas 35, kreeg ze binnen een jaar 2 hersenbloedingen. Daardoor kon ze niets meer. “Ik moest helemaal opnieuw beginnen, leren eten, zindelijk worden. De artsen zeiden dat ik altijd in een rolstoel zou zitten. ‘Ik ga weer leren lopen,’ heb ik toen gezegd, en dat heb ik ook gedaan.” 3 dagen per week was Wanda in therapie. Door niet op te geven knapte ze weer op. “Ik ging daarna veel naar evenementen, party’s. Maar later ging het weer slechter. Mijn energie nam af.” In 2010 kreeg Wanda nog een zware tegenslag. Ze verloor haar zoon. Hij kwam om het leven door een auto ongeluk. “Hij was een lieve jongen met veel energie. Ik ben blij dat hij in mijn leven was.”  

Een boek

In 2012 volgde ze de training van Klacht naar Kracht. Daar viel ze op door haar enthousiasme en inzet. Trainer Vanessa Hermens: “We waren toen allemaal diep onder de indruk van haar verhaal.” Na de training deed Wanda een tijd vrijwilligerswerk. Helaas moest ze daarmee stoppen. Ze had te veel lichamelijke klachten en te weinig energie. Ook moest ze veel medische behandelingen volgen. Ze kwam daardoor thuis te zitten. “Ik heb mijn hele leven al geschreven, dagboeken en brieven. Mensen zeiden: schrijf een boek. In 2014 ben ik begonnen en het verhaal kwam er in 1 keer uit. Vanessa heeft me vanuit Activering en Zorg geholpen met iemand die de tekst nakijkt en verbetert. Daardoor kon het uitgegeven worden.” Vanessa: “Dit boek is voor haar dé manier om nuttig bezig te zijn.”

Een vriendin heeft de foto op de voorkant van het boek gemaakt. Nu is het te koop bij Bol.com en de Bruna in Prinsenland. Rijk wordt ze er nog niet van, maar ze is wel begonnen aan haar volgende boek.

Top