Nico werkt bij Welzijn Zuidplas (02-07-2020)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Nico werkt bij Welzijn Zuidplas

Nico werkt bij Welzijn Zuidplas (02-07-2020)

Nico (44) werkt sinds 1 april (geen grap) bij Welzijn Zuidplas. Hij is daar 28 uur per week assistent beheerder van jongerencentrum ´t Blok. Daarvoor werkte hij er al 9 jaar als vrijwilliger. Elke ochtend maakt hij schoon in en rond ´t Blok. Daarbij krijgt hij hulp van statushouders, met wie hij meteen Nederlands oefent.

Nico werkt bij Welzijn Zuidplas

Nico: “Een half uurtje schoonmaken en een half uurtje praten in de pauze. Gewoon doen, zo leer je de taal in de praktijk. Zelf ben ik als Nederlands kind opgegroeid in India en Indonesië. Ik weet dus uit ervaring hoe moeilijk het is om de taal ergens te moeten leren.”

Cultuurkeuken

Als vrijwilliger bij ´t Blok startte hij vorig jaar met het project Cultuurkeuken. Iedere maand kookt hij in ´t Blok. Hij doet dat samen met andere vrijwilligers van 't Blok en enkele statushouders die hij kent van het schoonmaken.´ Iedere maand was er een thema. Mensen met een kleine beurs konden dan voor 3 euro per persoon een 3 gangenmenu komen eten, inclusief 2 drankjes.

Corona

Nico was nog niet in dienst toen corona ervoor zorgde dat de restaurants moesten sluiten. Dus ook de cultuurkeuken. Daar legde hij en de andere vrijwilligers zich niet bij neer. Ze gingen het eten bezorgen. Vrijwilligers kookten de maaltijden. Leden van de Rotary namen het bezorgen op zich. Op de zaterdag voor Pinksteren was de 4e editie van de ‘Cultuurkeuken aan huis’. 400 maaltijden werden bezorgd bij 150 huishoudens. Allemaal vrijwilligerswerk.

Van klacht naar kracht

In 2007 kwam Nico met zijn vrouw naar Nederland, nadat zijn meubelfabriek in Indonesië failliet was gegaan. In het koude Nederland kreeg hij echter veel meer last van zijn fibromyalgie, spierreuma. Hierdoor was hij snel moe, depressief en had hij veel spierpijn. Hij zat 1,5 jaar thuis en begon toen met vrijwilligerswerk. Ook volgde hij de training van Klacht naar Kracht. Hij steunde een aantal andere cursisten door ze als vrijwilliger mee te laten werken bij ’t Blok.  

Vrijwilligerswerk

Het vrijwilligerswerk loopt als een rode draad door zijn leven. Want hij was ook vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk.  En nu nog gaat hij elke week een uurtje zwemmen met mensen met een verstandelijke beperking. Al die jaren met steun van zijn casemanagers van het Werkplein en Activering en Zorg. Hij wil het iedereen aanraden: “Begin ermee. Ga iets doen. Er is altijd iets te vinden dat bij je past. Ik kreeg bij verschillende organisaties ook scholing aangeboden. En het kan ook uitlopen in een baan. Kijk maar naar mij. Ik heb nu geen uitkering meer nodig en dat geeft me een goed gevoel.”

Top