Eduard werkt mee aan opknapbeurt Purmerhoek (08-10-2019)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Eduard werkt mee aan opknapbeurt Purmerhoek

Eduard werkt mee aan opknapbeurt Purmerhoek (08-10-2019)

Eduard is als een spin in het web bij het groot onderhoud van de Purmerhoek. Verhuurder Havensteder knapt daar ruim 500 flats op. Havensteder heeft de aannemer gevraagd om ook mensen zonder werk in te zetten. Zo kreeg Eduard zijn huidige baan. We praten met Eduard en Astrid, die hem heeft aangenomen.

Sinds 1 mei werkt Eduard op de bouwplaats.

Sinds 1 mei werkt Eduard op de bouwplaats. Eduard heeft met iedereen contact. Hij houdt bij wie er aan het werk zijn, wijst de weg als materialen aankomen en zorgt dat alles netjes blijft. Ook helpt hij bewoners bij het tijdelijk verhuizen van hun spullen. “Ik ben heel blij met dit werk”, vertelt hij. “Het voelt alsof ik bezig ben met mijn hobby. Ik krijg ook alleen maar complimenten: van Havensteder, de aannemers, collega’s en de bewoners.”

Werkloos

“Eerlijk gezegd was het niet makkelijk afgelopen jaren”, begint Eduard. “December 2012 was voor mij een slechte maand. Ik hoorde dat mijn vader was overleden en moest snel terug naar Curaçao voor de begrafenis. Ook hoorde ik dat ik mijn baan ging verliezen in 2013. Ik had 15 jaar gewerkt als werkvoorbereider in de geveltechniek. Ondanks mijn ervaring, opleidingen bouwkunde en bouwkundig opzichter, kon ik geen werk meer vinden.”

Niet opgeven

“Het solliciteren was moeilijk. Ik kreeg het gevoel dat ik werd gediscrimineerd. Ik kom van Curaçao en ben 57 jaar. Zeker toen ik hoorde dat een Nederlandse ex-collega met dezelfde werkervaring werd aangenomen waar ik 2 weken eerder was afgewezen. Ik had ook het idee dat ik werd bekeken als iemand die niet wílde werken. Terwijl ik graag mijn kwaliteiten en capaciteiten wilde bewijzen. Toch heb ik nooit opgegeven. Ik was er zeker van dat ik iets zou vinden, want wat de 1 niet in jou ziet, zal een ander wel in je zien.”

Tijdelijk werk

“Ik heb een paar keer tijdelijk werk gedaan. Dan stopte mijn uitkering. Later moest je die dan weer aanvragen. Dat vond ik dan wel veel gedoe. Tijdelijk werk is geen oplossing voor een kostverdiener. Als alleenstaande vader heb ik een vast inkomen nodig.

Zo kreeg ik ook geldproblemen. Ik kreeg een keer goed betaald werk voor 3 maanden. Met dat idee had ik al dingen gekocht. Helaas bleek het werk toch na 2 weken te stoppen. Toen kon ik mijn rekeningen niet meer betalen. Ik ben zelf gaan bellen om te regelen dat ik de huur en vaste lasten kon afbetalen.”

Naar Havensteder

Via het Centrum voor Jeugd en Gezin, waar hij komt met zijn zoon, en Welzijn Capelle hoort Eduard van het project op de Purmerhoek. De werkcoach van Welzijn brengt hem in contact met Astrid. Zij vertelt: “We zoeken mensen die hier bij 1 van de bouwbedrijven willen werken. We hebben geen banen, maar mogelijkheden. We kijken naar de  kwaliteiten, kennis en ervaring van mensen en zoeken daar een baan bij. Zo is het ook met Eduard gegaan. Voor zijn kennis en ervaring hebben we deze functie bedacht. Nu is de aannemer zo blij met de rol van Eduard, dat ze zo’n functie bij al hun grote projecten willen inzetten.”

Toekomst

Eduard kan tot half 2020 bij de Purmerhoek werken. Daarna wil hij graag een vaste baan. Hij kan straks vast kiezen, denkt Astrid. “Hij kan waarschijnlijk bij de aannemer blijven, maar ook Promen heeft interesse in hem.”

Wilt u ook aan de slag?

Team ERAflats zoekt nog mensen voor de Purmerhoek. Om te zien wat allemaal kan, kunt u eerst meelopen bij verschillende aannemers. Heeft u daarna interesse? Dan kijkt Astrid of u geschikt bent en ze iets kan vinden wat bij u past. U kunt via het Werkplein een certificaat veilig werken (VCA) halen. Dat is verplicht voor het werk in de bouw. Ook andere opleidingen zijn mogelijk. Zo is een jongen begonnen met betaald werken en leren als installateur.

U kunt zich aanmelden bij uw casemanager Werk.

Top